Bij de afscheidsbijeenkomst van Erik Moors op 12 april 2013 in de Hilvaria-studio’s voerde Wil Vennix, fractievoorzitter van 6 Kernen Belang, het woord namens ‘de totale politiek’ van de gemeente Hilvarenbeek. Hieronder zijn woorden.

 

Afgelopen zaterdag zaten in het gemeentehuis van Hilvarenbeek zo’n 40 leden van college, raad en commissies bij elkaar. En wat anders nooit gebeurt: ze waren stil. Er werden herinneringen opgehaald, er werd gehuild en soms ook gelachen, maar vooral veel gezwegen. De Beekse politiek was even één, één in verdriet, verslagenheid en onbegrip. Eerder die middag was onze partij 6 Kernen Belang in een vergelijkbare sfeer bijeen. Ook daar verbijstering en ongeloof en die alsmaar terugkerende vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren?

 

Beste Erik. 7½ jaar geleden, in het najaar van 2005, kwam jij bij 6KB in beeld. De commissie die de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen samenstelde en daarvoor ook nieuwe mensen probeerde te werven, meldde trots dat ze in Esbeek een ‘pareltje’ had gevonden. Dat pareltje was jij en jij bleek inderdaad geïnteresseerd om politiek actief te worden. Na anderhalf jaar warmdraaien in de commissie schoof je door naar de gemeenteraad.

 

Daar ontpopte jij je al snel als een actief en enthousiast raadslid. Maatschappelijk betrokken en met goede contacten met inwoners en belangengroepen. Als marketingman in hart en nieren dacht je behalve aan de inhoud ook aan het effect van je woorden. Meermalen deed je met jouw zware stem een treffende uitspraak waarvan je direct wist dat die de volgende dag de krant zou halen en die soms nog maanden zou doorklinken. Denk maar recent aan ‘mega college catastrofe’ als nieuwe betekenis voor de afkorting mcc. Zoiets paste helemaal in jouw scherpe debatstijl maar was voor anderen soms ronduit confronterend. Maar doordat die scherpte altijd samenging met oprechtheid, eerlijkheid en humor, werd zoiets van jou dan toch geaccepteerd.

 

Behalve voor de politiek als geheel heb je in het bijzonder veel betekend voor 6 Kernen Belang. Je bent in enkele jaren tijd echt een steunpilaar van onze partij geworden. Sinds 3 jaar vormden jij en ik een tweemansfractie in de raad en dan moet je als politieke strijdmakkers 100% op elkaar kunnen vertrouwen. En dat konden we!

 

Behalve als bevlogen politicus heb ik en hebben wij jou bovenal leren kennen als een ontzettend fijn mens. Beste mensen hier aanwezig, ik weet niet welk beeld u heeft van de gemeentelijke politiek maar in feite zijn al die saaie vergaderingen natuurlijk niets meer of minder dan evenzovele aanleidingen om naderhand samen aan de bar te hangen en flink te buurten, een beetje over politiek maar vooral ook over andere dingen. Erik, jij deed daar hartstochtelijk aan mee, zowel aan het buurten als aan het drinken. Op die manier leerden we ook de mens Erik Moors goed kennen. Je vertelde vaak over je gezin, want Dorine en Tessa waren alles voor je. Over je werk als docent aan de Rooi Pannen, dat je met ongelooflijk veel passie deed. Over Esbeek, waar niet je wieg heeft gestaan maar waar wél je hart lag en waar je je écht thuis voelde. Over sporten, over lekker eten en drinken, over vakanties, over Bourgondisch genieten…

 

Een week geleden is aan dit rijke leven een abrupt en bizar einde gekomen. We zijn er stil van en hebben er geen woorden voor. 6KB en de totale Hilvarenbeekse politiek verliezen in jou een geliefde vriend en collega. Mede namens alle collega’s van raad, college, commissies en ambtelijke medewerkers van de gemeente Hilvarenbeek wens ik Dorine en Tessa veel sterkte toe met dit onbeschrijflijke verlies. Erik, we zullen je niet vergeten!